12. čebelarski praznik Polhov Gradec

20140524_144526

V soboto, 24. maja 2014 je v Polhovem Gradcu v organizaciji čebelarskega društva Dolomiti in Čebelarske zveze Slovenije potekal že 12. čebelarski praznik. Udeležilo se ga je več kot 1500 čebelarjev in več kot 80 praporščakov iz cele Slovenije.

Na prazniku smo bili prisotni tudi čebelarji območja ČZ SA-ŠA. Večina nas je prišla z avtobusom, nekaj pa tudi z osebnimi avtomobili. Skupaj nas je bilo več kot 60, od tega 7 praporščakov.

Program prireditve je bil zelo zanimiv, organizator pa se je potrudil tudi z organizacijo spremljevalnih prireditev. Tako smo si lahko v tamkajšnji graščini ogledali razstavo o delu prof. dr. Jožeta Riharja in razstavo čipk tamkajšnje osnovne šole. Zanimivi pa sta tudi zbirki Krajevni muzej ter Muzej pošte in telekomunikacij. Graščino zaznamuje tudi prekrasen park, v bližini pa je še čebelarski dom ČD Dolomiti.

V uradnem delu srečanja so nas nagovorili predsednik ČD Dolomiti Janko Prebil, župan občine Dobrova-Polhov Gradec Franc Setnikar in župan občine Horjul Janko Jazbec. Kot slavnostni govornik je nastopil predsednik ČZS Boštjan Noč, ki se je zahvalil vsem čebelarjem za njihovo delo, izrazil pa nezadovoljstvo nad sodelovanjem NVI s ČZS. Prav tako napredek  in razvoj čebelarstva omejujejo predpisi in birokracija, kar se kaže predvsem pri problemu kostanjeve šiškarice, ki so ga v sosednjih državah praktično že rešili ali vsaj omejili, pri nas pa vse kaže na to, da bo zaradi birokracije kostanj v naših gozdovih izginil. Politike je pozval, da naj si za zgled vzamejo naše pridne čebele in pričnejo delati v korist države in državljanov,ne pa gledati samo na svoje interese.

V programu so nam dan nato popestrili še godbeniki, mažoretke, folklorniki in pevci ter ansambel Toneta Rusa.

Dan je kar prehitro minil in polni prekrasnih vtisov smo se v popoldanskem času odpravili nazaj proti domu.

Več o dogajanju pa v priloženi galeriji!